Μέτρα Προφύλαξης της Εποχικής Γρίπης!
Τα μέτρα προφύλαξης είναι :
- Η αποφυγή επαφής με τους πάσχοντες
- Το συχνό πλύσιμο των χεριών
- Η κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
- Η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης όμως είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος διενεργείται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριοόπου δύο εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό αρχίζουν να δημιουργούνται από τον οργανισμό αντισώματα για τη γρίπη, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου να φτάνει το 70%-90%.
Τα άτομα τα οποία πρέπει να εμβολιάζονται απαραίτητα είναι υγιείς άτομα άνω των 60 ετών καθώς και άτομα κάτω των 60 ετών τα οποία πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. Στεφανιαία νόσος), πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρκινοπαθείς και γενικά ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Εκτός από τον εμβολιασμό υπάρχουν και φάρμακα που εφαρμόζονται για τη θεραπεία της γρίπης που είναι τα λεγόμενα αντιιΐκά φάρμακα από τα οποία τα πιο αποτελεσματικά θεωρούνται η Ζαναμιβίρη και η Οσελταμιβίρη διότι είναι δραστικά έναντι και των δύο τύπων του ιού της γρίπης Α και Β.
Η χορήγηση ή όχι των αντιιΐκών φαρμάκων ανήκει στην κρίση του θεράποντα ιατρού, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα εάν χορηγηθούν μέσα στις δύο πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, εάν χορηγηθούν έγκαιρα μπορούν να αποτρέψουν μία δυσμενή και με επιπλοκές εξέλιξη της νόσου.